Ervalla är en småort i Örebro kommun med 179 invånare (år 2005). Den var före 1952 centralort i Ervalla landskommun. Den vanligaste tolkningen av ortnamnet Ervalla, som år 1415 skrevs Ærwala, är att namnets förled syftar på det fornsvenska ordet ær 'god skörd' eller på det fornsvenska ærdh "gröda, årsväxt", och att efterleden syftar på dialektordet val, som betyder "röjning" m.m. I Ervalla ligger Ervalla kyrka som tillhör Axbergs församling inom Svenska kyrkan.

Ervalla var slutstationen för Sveriges första båda normalspåriga järnvägar, Nora Ervalla Järnväg och Köping-Hults Järnväg. Den sistnämndas första avsnitt sträckte sig mellan Örebro och Ervalla. Båda järnvägarna invigdes 1856. Ervalla herrgård ligger 500 m öster om Ervalla kyrka. Den första mangårdsbyggnaden var ett medeltida stenhus, som till viss del påminde om Glimmingehus. Detta hus revs under senare hälften av 1700-talet. Nuvarande mangårdsbyggnad uppfördes 1807, påbyggdes 1840, och tillbyggdes 1917-19.

Förste kände ägare var den norske riddaren Jon Hafthorsson, kusin till kung Magnus Eriksson. Sonen Ulf Jonsson (Roos), sedermera riksråd, flyttade till Ervalla. Sedermera har den tillhört en mängd ätter av den högre adeln, Roos, Liljehök, Leijonhufvud, von Horn, Bielke, Piper, Rudbeck, Åkerhielm, m. fl. För ägarelängd hänvisas till källan Svenska Län.

Gården har en areal om 208 ha, varav 80 ha åker och 115 ha skog. Från 1934 fanns i mansgårdbyggnaden Ervalla epileptikerhem för vuxna män, grundat av läkaren Ragnar Hallgren.

Ervalla socken ingick i Fellingsbro härad och ligger nu i Örebro kommun i Västmanland och i Örebro län. Vid kommunreformen 1862 övergick socknens ansvar för de kyrkliga frågorna till Ervalla församling och för de borgerliga frågorna till Ervalla landskommun. Landskommunen inkorporerades 1952 i Axbergs landskommun och ingår sedan 1971 i Örebro kommun. Församlingen uppgick 2002 i Axbergs församling.

Socknens landareal är 73 km2, och år 2000 fanns här 1 143 invånare.

Socknen gränsar till Näsby socken i öster, Lindesberg i norr, Nora socken i väster, och Axbergs socken i söder. Järleån och Väringen utgjorde både västlig och sydlig gräns.

 

Källa - Wikipedia